Kush i ka valixhet bërthamore ruse? Putin nuk mundet i vetëm të aktivizojë një armë bërthamore

Në luftën e agresionit të Putinit kundër Ukrainës, ishte faza tjetër e përshkallëzimit në fundjavë: Rusia vendosi forcat e saj bërthamore në gatishmëri. Presidenti rus nuk mundet i vetëm të aktivizojë një armë bërthamore.

Nuk është sikur Vladimir Putin është ulur para një butoni të kuq në pritje për ta shtypur, tha eksperti ushtarak Thomas Wiegold për NTV pasi presidenti rus njoftoi të dielën se forcat bërthamore do të jenë në gatishmëri. Ministri i Mbrojtjes Sergei Shoigu më pas njoftoi dje, të hënën, se masat ishin marrë. Alarmi prek trupat strategjike të raketave, Flotën e Veriut dhe Paqësorit dhe forcat e aviacionit në distanca të gjata, përcjell Gazeta Online Reporteri.net.

Për të nisur një sulm bërthamor, nuk mjafton vetëm Putini. Ish gjenerali i NATO-s Egon Ramms shpjegoi në ZDF se ekziston një lloj funksioni i kontrollit për armët bërthamore në Rusi. Në SHBA është i njohur “ekipi bërthamor” i cili udhëton gjithmonë me presidentin amerikan. Në mënyrë të ngjashme, Rusia mbështetet në tre valixhe bërthamore që janë në duar të njerëzve të ndryshëm.

Një sulm bërthamor kërkon pëlqimin e dy nga tre valixhet. Ekziston rreziku i keqkuptimeve, tha Ramms. “Shpresoj që ky parim, që duhen të paktën dy valixhe për të ndezur armët, do të zbatohet në përputhje me rregullat” tha ish-gjenerali i NATO-s.

Në vitin 2014, forcat bërthamore u vunë në gatishmëri

Vetë presidenti rus ka nën kontroll njërën nga tre valixhet bërthamore. E dyta është me ministrin e tij të mbrojtjes, Shoigu, i cili konsiderohet si i besuari i Putinit. Ministri e shoqëron rregullisht Presidentin kur ai shkon në gjueti dhe peshkim. Valixhja e tretë është në ruajtje të shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Ruse, Valery Gerasimov.

Deri më tani, Putini kishte kërcënuar vetëm në mënyrë të paqartë me një hakmarrje masive. Eksperti ushtarak Wiegold gjithashtu supozoi të dielën në NTV se njoftimi i Putinit se forcat e armatosura do të ishin më vigjilente ishte më shumë luftë psikologjike sesa për përgatitjen e vërtetë për një sulm bërthamor. Forcat e parandalimit ishin transferuar nga një operacion në kohë paqeje në një “gjendje fillestare alarmi”, shpjegoi Wiegold.

Ish-gjenerali Ramm vuri në dukje gjithashtu se në historinë e fundit ka ndodhur që vigjilenca e forcave të armatosura bërthamore të jetë rritur. Hera e fundit që kjo ndodhi ishte në vitin 2014 kur Rusia aneksoi Krimenë. “Janë katër faza që janë duke u rritur. Ne jemi aktualisht në fazën e dytë. Kjo do të thotë se fazat tre dhe katër nuk kanë nisur ende”.

Sipas raportit të fundit vjetor nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI) të publikuar qershorin e kaluar, Rusia zotëron 6,255 nga 13,080 armë bërthamore që vlerësohet të jenë në posedim te nëntë fuqitë bërthamore të botës. Shtetet e Bashkuara kanë rreth 5,550 mjete të tilla shpërthyese.

You may also like...