Paska ende shpresë/ Rusia vendos katër kushte që t’i japë fund lüftës

Kremlini , përmes zëdhënësit të tij Dmitry Peshkov, bëri deklaratën më të qartë ruse deri më tani për kushtet që dëshiron t’i vendosë Kievit për të ndaluar atë që e quan një “op eracion special ush tarak” në Ukrainë.

Siç tha Peshkov për Reuters, Moska ka vendosur katër kushte në Kiev dhe ka informuar palën ukrainase se, nëse pranohet, ajo do të ndërpresë menjëherë veprimin e saj us htarak.

Në veçanti, sipas Peshkov, Moska i kërkon Kievit që:

1. Të pezullojë menjëherë veprimet ushtarake të Ukrainës

2. Të ndryshojë kushtetutën e vendit për të garantuar neutralitetin (dmth. të bëjë ndryshime që do të refuzonte çdo qëllim të anëtarësimit në NATO)

3. Të njohë Krimenë si territor rus

4. Të njohë “Republikat Autonome të Donetskut dhe Luhanskut” si territore të pavarura.

Zëdhënësi i Kremlinit këmbënguli se Rusia nuk po kërkon pretendime të mëtejshme territoriale ndaj Ukrainës.

“Ne vërtet po përfundojmë çmilitarizimin e Ukrainës. Por gjëja kryesore është që Ukraina të pezullojë veprimet e saj ushtarake. Ata do të duhet të ndalojnë aksionin e tyre ushtarak dhe më pas askush nuk do të qëllojë,” tha ai.

“Ata do të duhet të bëjnë ndryshime në Kushtetutën e tyre sipas të cilave Ukraina do të përvetësojë çdo synim për t’iu bashkuar çdo blloku. Ne kemi biseduar gjithashtu se si ata duhet të pranojnë se Krimea është territor rus dhe se ata duhet të pranojnë se Donetsk dhe Luhansk janë shtete të pavarura. Dhe kjo eshte e gjitha. Sulmi do të ndalet,” i tha Peshkov Reuters.

You may also like...