Turqia ndërmjetëse mes Ukrainës dhe Rusisë/ Erdogan tregon se çfarë do Putin që të ndalojë lüftën

Turqia ka çelësin për të zgjidhur konfliktin mes Rusisë dhe Ukrainës. Këtë e vërteton bes imi që Kievi dhe Moska kanë për udhëheqësit e këtij shteti. Presidenti rus, Vladimir Putin, në një bisedë telefonike me homologun turk, Recep Tayyip Erdogan, i tregoi atij kërkesat ekzakte që ka, për të nënshkruar një marrëveshje paqeje me Ukrainën.

Ato bien në dy kategori, sipas zëdhënësit të Erdoganit, Ibrahim Kalin, që foli për BBC gjysmë ore pas përfundimit të bisedës telefonike, pjesë e së cilës ishte dhe ai. Katër kërkesat e para, sipas Kalinit, nuk janë të vështira për t’u përmbushur nga Kievi. Mes tyre është pranimi i neutralitetit dhe mosanëtarësimi në NATO, gjë e cila ka ndodhur tashmë dhe është aprovuar nga Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky.

Ka edhe kërkesa të tjera në këtë kategori, të cilat më së shumti duken të jenë elemente që të shpëtojnë fytyrën për palën ruse. Ukraina do të duhej t’i nënshtrohej një procesi çar ma timi për të siguruar që ajo të mos jetë një kër cënim për Rusinë. Gjuha ruse në Ukrainë do të duhet të mbrohet dhe ka diçka që quhet denaz ifikimi, çështje e cila nuk është shpjeguar shumë nga Moska.

Por, kjo kërkesë konsiderohet fyese për Presidentin Zelensky, pasi është hebre dhe disa të afërm i kanë v dekur gjatë Holokaustit. Por, Turqia, që ka ndërmarrë rolin e ndërmjetësuesit, beson se këto do të jenë të lehta për t’u pranuar nga Ukraina. Kategoria e dytë sjell dhe vështirësitë dhe presidenti rus, Vladimir Putin, i tha Erdoganit se për këtë duhen negociata ballë për ballë me presidentin ukrainas, përpara arritjes së një marrëveshjeje për këto pika.

You may also like...