Paralajmrim i frikshëm/ hakerët Rus hakojn rrjetin Satelitor dhe bllokojn GPS Pasoja te rënda per Evropen(VIDEO)

Pushtimi rus i Ukrainës përkoi me ndërprerjen e sistemeve të navigimit të avionëve dhe hakimet në rrjetet SATCOM që forcojnë infrastrukturën kritike.
Agjencia e Sigurisë së Aviacionit të Bashkimit Evropian (EASA) paralajmëroi në një paralajmërim për autoritetet e aviacionit dhe operatorët ajror të enjten për përplasje satelitore dhe sulme mashtruese në një rajon të madh të Evropës Lindore që mund të ndikojnë në sistemet e navigimit ajror.

Paralajmërimi erdhi me një paralajmërim të veçantë nga FBI dhe Agjencia e Infrastrukturës dhe Sigurisë Kibernetike e SHBA (CISA) se hakerat mund të synojnë rrjetet e komunikimit satelitor në përgjithësi.

“Ndërsa ky rrezik i veçantë është me rrjetet e komunikimit satelitor, kjo ka ndodhur më parë me ISP-të ‘të rregullta’,” tha ai. “Në këto raste, është CPE që është ‘pwned’: modemët dhe ruterët që nuk janë konfiguruar siç duhet nga ISP. Kjo mund të ndodhë këtu, si dhe në linjat DSL dhe kabllore. Megjithatë, një rrjet satelitor që ndoshta përfshin zona të mëdha gjeografike mund t’i lejojë sulmuesit të kryejnë sulme më të përhapura pa pasur nevojë të jenë në mjedisin fizik.

“Madhësia e problemeve të shkaktuara nga një ndërprerje e tillë do të varet nga shtrirja e zonës së përfshirë, kohëzgjatja e avionit të prekur dhe faza e fluturimit,” paralajmëroi EASA.

You may also like...