LAJMI FUNDIT/ Shpërthim i madh pranë centralit bërthamor të Çernobilit! Çfarë po ndodh?

Zjarre masive kanë shoërthyer në frësi të reaktorit bërthamor të Cernobilit, me Ukrainën që pretendon se kontrolli rus i termocentralit të braktisur po pengon përpjekjet për të kontrolluar flakët, raporton The Guardian.

Të paktën shtatë zjarre janë vërejtur brenda zonës së përjashtimit të Çernobilit përmes imazheve satelitore të marra nga Agjencia Evropiane e Hapësirës, sipas një deklarate nga parlamenti i Ukrainës.

Zjarret ndoshta janë ndezur nga “agresioni i armatosur i Federatës Ruse”, tha parlamenti, megjithëse nuk është e qartë nëse ishte bombardim, zjarrëvënie apo ndonjë faktor tjetër që shkaktoi shpërthimin. Zjarret si këto brenda 10 km nga uzina janë “veçanërisht të rrezikshme”, shtohet në deklaratë, me Ukraina që pretendon se zjarrfikësit e saj nuk janë në gjendje të merren me flakët për shkak të pranisë së Rusisë.

Forcat ruse pushtuan uzinën e Çernobilit në ditët e hapjes së pushtimit të Ukrainës në shkurt. Vendi është i njohur për një shpërthim të vitit 1986 dhe zjarrin që shkaktoi një fatkeqësi të madhe bërthamore, duke përhapur kontaminimin radioaktiv në të gjithë Evropën.

Fabrika dhe zona përreth janë mbyllur kryesisht që atëherë.
Ekspertët kanë ngritur shqetësimin se luftimet e ashpra në zonë mund të dëmtojnë më tej reaktorin dhe të shkaktojnë largimin e materialit radioaktiv.

Autoritetet ukrainase thonë se lufta e vazhdueshme po pengon gjithashtu përpjekjet për të monitoruar nivelet e rrezatimit në Çernobil. “Nuk ka të dhëna për gjendjen aktuale të ndotjes nga rrezatimi të mjedisit të zonës së përjashtimit, gjë që e bën të pamundur përgjigjen e duhur ndaj kërcënimeve,” tha Energoatom, kompania shtetërore bërthamore e Ukrainës. “Nivelet e rrezatimit në zonën e përjashtimit dhe më gjerë, duke përfshirë jo vetëm Ukrainën, por edhe vendet e tjera, mund të përkeqësohen ndjeshëm.”

You may also like...